Mörk materia och energi

Vi hade väl fått en hyfsad bild av universum i stort. Sedan Stora Smällen (Big Bang) för 13,7 miljarder år sedan har universum expanderat men allt långsammare pga gravitationen. En kvarvarande fråga var huruvida expansionen skulle fortsätta i evighet eller vända till en kontraktion, som så småningom skulle leda till en en ”Stor Kross” (”Big Crunch”). Men så kom 1998 och bilder från Hubbleteleskopet visade att universum expanderade allt snabbare och här sitter vi och har i stort sett inte en aning om varför.

En hypotes är att accelerationen orsakas av en tidigare okänd form av energi kallad mörk energi. Vad detta skulle vara kan man bara gissa. Men man kan räkna ut hur mycket det bör finnas.

Förutom mörk energi och vanlig, synlig materia måste det finnas något som kallas mörk materia för att förklara galaxernas rotation. Även detta är en ganska ny upptäckt och även här är det okänt vad den består av. Men man kan beräkna hur mycket det bör finnas.

Och hur mycket tror man då att det finns? Jo, ungefär 70%  mörk energi, 25% mörk materia och de resterande 5 procenten vanlig materia. Vi har alltså ingen aning om vad 95 procent av universums materia består av! Det är en fascinerande tid vi lever i och ett fascinerande universum 🙂

darkenergy

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: