Utomjordiskt liv?

Astronomerna blir alltmer övertygade om att vårt solsystem inte är unikt utan att det tvärtom är normalt att ett planetsystem utvecklas kring en stjärna. Närmare bestämt kondenseras planeterna ur samma gasmoln som bildar stjärnan. Denna uppfattning har funnits långt innan man börjad upptäcka exoplaneter, alltså planeter kring andra stjärnor än solen. Men naturligtvis är dessa upptäckter ett stort steg framåt.

Flera hundra exoplaneter har upptäckts hittills och med rymdsonden Kepler hoppas man hitta betydligt fler och kanske mindre. Därmed ökar chansen att de ska visa sig vara jordlika och därmed kunna ha liv, kanske t o m intelligent liv.

Sökande efter radiosignaler som kan ha intelligent ursprung utanför jorden har pågått i flera årtionden främst inom SETI-projektet. Hittills utan resultat. Man kan fråga sig varför.

Det mest uppenbara svaret är naturligtvis att det inte finns något utomjordiskt intelligent liv, vilket å andra sidan skulle placera Jorden i en särställning. Det verkar osannolikt. Tvärtom har den astronomiska forskningen ända sedan Galilei för 400 år sedan allt tydligare visat att Jorden inte alls intar någon särställning i universum. Men de kanske kommunicerar på ett helt annat sätt eller inte vill visa sig… Men detta skulle återigen ge Jorden en särställning.

En förklaring skulle kunna vara att en teknisk civilisation utvecklas väldigt snabbt och inte existerar så länge. Utomjordingar på rimligt avstånd kanske inte står på just denna utvecklingsnivå precis nu. Ett par hundra års skillnad kan göra att vi hamnar helt ur fas. Betänk att tiden från yngre stenåldern till våra dagar bara är omkring en milliondel av Jordens ålder!

exoplanets

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: