Multiversum

Inom science fiction är det ingen ny idé, alltså att det skulle finnas flera universa eller parallella universa som de inbland kallas. Det senare syftar på att det finns stora likheter men en ”förskjutning” i rum eller tid. Simak står för bl a de här två:

simak1simak2

Ring runt solen är en av de böcker jag läser om då och då. Sceneriet utgöres här av en rad jordklot längs jordens bana runt solen men utan kontakt med varandra, så när som på.., nåja någon kanske tänker läsa den. 🙂  ”Cosmic Engineers”, som heter Bortom universum på svenska är mera vildsint rymdopera men för all del; inte lika bra som den andra boken dock. Enligt min enkla smak alltså.

Även en del kosmologer och kvantfysiker har börjat fundera i dessa banor. Det vi är vana vid att kalla ”universum” skulle då bara vara en del av det hela. Ordet universum blir då inte längre synonymt med världsalltet men det är ett mindre problem. Alla universa tillsammans kallar en del för multiversum. Jag är osäker på om man med detta menar allt; åtminstone en idé från strängteoretiker innebär att det finns ”någonting” i andra dimensioner, mellan universana.

Diffust? Förvisso, men det är mycket spekulationer förutom att detta absolut inte är något som jag är expert på. – Hur som helst röstar jag för benämningen världsalltet som benämning på allt förutom vilket det då rent definitionsmässigt inte kan finnas något.

Anhängarna av multiversum förnekar förresten inte Big Bang men ser den inte som början på allt. Något mycket speciellt, särskilt för oss, inträffade för 13,7 miljarder år sedan men det var inte början på allt…

Annonser

One Response to Multiversum

  1. big bang skriver:

    My friend advisable I’d probably similar to this internet site. They once was entirely proper. This kind of create actually manufactured my own evening. You simply can’t consider the amount time I had used due to this information! Thank you!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: