Den 29 maj 1919…

…, dvs för precis 90 år sedan i morgon ägde det rum en solförmörkelse, som var synlig i delar av Afrika och Sydamerika. Under den totala fasen är stjärnorna synliga och två expeditioner skickades ut för att fotografera dessa i närheten av solen, en av dem den engelske astrofysikern Eddington.

Avsikten var att undersöka om stjärnornas lägen skenbart hade ändrats jämfört med när solen befinner sig någon annanstans på himlen. Einstein hade nämligen i sin allmänna relativitetsteori förutsagt en förskjutning av ungefär 1,75” pga att solens gravitationsfält avböjer ljuset.

Einsteins förutsägelse var alltså en konsekvens av hans år 1915 framlagda teori och detta var det första testet av teorin, i varje fall av en effekt som inte var känd före teorins tillkomst. Teorin förklarade också en avvikelse från Newtons gravitationsteori i planeten Merkurius rörelse men denna var känd tidigare.

Hur gick det då? Jodå, det blev en framgång och när resultatet blev känt i november samma år ledde detta till Einsteins världsberömmelse. En berömmelse som förvånade Einstein. Det är ju inte så vanligt att teoretiska fysiker blir folkhjältar. Man kan undra varför. Kanske för att Einstein sysslade med fundamentala begrepp som rum och tid, som vi ju alla är bekanta med men där Einstein kom med nya och förbluffande påståenden. Och kanske Einsteins personlighet men den blev mera känd senare och de berömda bilderna där han har långt hår är tagna under Einsteins senare år; han dog 1955. Den s k allmänna relativitetstorin är väsentligen en gravitationsteori och ”inte mer” (Einsteins egen kommentar) men det var ju samma Einstein.

Det kan tilläggas att slutsatserna från solförmörkelsen 1919 har ifrågasatts men det betyder inget nu längre. Experimentet har upprepats många gånger med allt högre noggrannhet och det stämmer fortfarande med Einsteins teori. Tydligen ska jubileet också firas på ön Principe, där Eddington utförde sina fotograferingar.

einst eclipse

Annonser

One Response to Den 29 maj 1919…

  1. […] 1,75 bågsekunder enligt den allmänna relativitetsteorin. Detta beräknades av Einstein och bekräftades vid mätningar i samband med en total solförmörkelse år […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: