Extragalaktiska planeter?

Exoplaneter, alltså planeter som rör sig kring andra stjärnor än vår egen sol har man hittad några hundra. Alla dessa rör sig kring relativt närbelägna planeter i vår egen galax (Vintergatan). Men nu tycks det som om man har hittat en planet kring en stjärna i Andromedagalaxen, M31 (dvs nr 31 i Messiers katalog).

Med tanke på att upptäckten av de övriga exoplaneterna ligger på gränsen till vad som kan mätas verkar detta smått otroligt. Men kanske ändå möjligt. Man utnyttjar ”gravitational microlensing”, alltså att ljus från stjärnan avböjs runt planeten, en effekt av gravitationen som förutsades av Einstein mha hans gravitationsteori, den sk allmänna relativitetsteorin.

Denna avböjning har iakttagits i många sammanhang, kanske det mest spektakulära är hur ljuset från mycket avlägsna kvasarer avböjs av närmare belägna galaxer så att vi ser flera bilder av kvasaren. Sådana bilder kallas ibland, pga av sitt utseende för Einsteinkors.

Nåväl, avböjningen fungerar bättre på långa avstånd än på kortare. Detta skulle göra det rimligt att man har kunnat ta steget till an annan galax i sökandet efter exoplaneter. Man skulle kanske kunna tro att en teknik som klarar detta skulle göra det lättare att hitta mer närbelägna exoplaneter men så är det alltså inte. För den som vill titta lite närmare på den teoretiska sidan av saken finns en artikel i arXiv, Internets preprintarkiv.

Apropå Messiers katalog: Ytterligare en sida för den som vill titta på vackra bilder. Hos Amazon finns en bok om den berömda katalogen.

Andromedagalaxen:

andr

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: