Tillbaka till månen?

Den 20 juli är det precis 40 år sedan de första människorna landade på månen. Därefter gjordes ett antal besök. En av expeditionerna, Apollo 13, höll på att gå helt åt skogen men det ordnade sig. Det blev inget månbesök men astronauterna kom välbehållna hem och det blev en riktigt bra film om äventyret. Smått osannolikt att det lyckades med elförsörjningen på upphällningen. För att de nödvändiga datorerna skulle fungera var man tvungen av stänga av värmen på slutet och en av astronauterna var visst sjuk.

Ingen förolyckades någonsin i samband med månfärderna men 1972 upphörde de och sedan dess har ingen männsika såvitt känt satt sin fot på månen. Man kan fråga sig varför. Det elaka svaret, som dessvärre nog är sant, är att huvudsyftet var politiskt; det gällde att komma före Sovjet. – Men helt bortkastat var det inte. Datorutvecklingen påskyndades och man placerade ett speciellt utformat prisma på månen, som reflekterar tillbaka ljus som träffar det i rakt motsatt rirktning. Med hjälp av detta och en laserstråle har man kunnat bestämma avståndet från jorden till månen med en felmarginal på någon dm. Detta kan användas för att testa Einsteins gravitationsteori t ex.

Nåväl, nu tänker man sig en återkomst. Om drygt 6 timmar när detta skrivs (18 juni, 16:45) lyfter en Atlasraket med mätinstrument för att ta en närmare titt på månen, som förberedelse för kommande bemannade landningar. Närmare detaljer finns på NASA:s webplats.

Lite läsning med anledning av 40-årsjubiléet finns hos nyheter 24.

atlas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: