Rättssäkerhet?

Kan man lita på det svenska rättsväsendet? Alltså, kan  man lita på att inget annat än lagarna och juridiken följs? Ingen ny fråga precis men idag kom ytterligare två påminnelser.

Hovrätten meddelar att domaren i Pirate Bay-rättegången inte var jävig. Någon som är förvånad? Inte jag, tyvärr. Framstående jurister som Silbersky anser att det är delikatessjäv och att inte ens misstanken ska få förekomma. Varför tycker hovrätten något annat? Den hemska sanningen är misstänker jag att det här handlar om politik; det lär ju t o m ha förekommit påtryckningar från USA på den svenska regeringen. – Så det blir alltså hovrättsprocess. Och hur kommer den att sluta?

Just idag meddelade också tingsrätten att Ephone måste lämna ut vilka som har använt vissa IP-nummer, enligt Ipredlagen. – Men även om så är, vilken lag tvingar Internetleverantören att ha kvar dessa uppgifter? Har datalagringsdirektivet trätt i kraft? Dessutom, hur fick de som vill ha ut uppgifter (kända författare som Jan Guillou och Håkan Nesser) tag i IP-numren? Dataintrång?

Det här var väl inga nyheter och inget förvånande – tyvärr. Men det är skrämmande hur våra (en del av oss) värsta farhågor bekräftas, den ena efter den andra utan att lagarna skyddar något annat än de ekonomiska intressena tycks det. Och att det är så förutsägbart vad som ska hända.

I branschorganisationen Ifpi är man nöjda och tänker jaga ungdomsgenerationen (och inte bara den) mer än någonsin. Inte ens eventuellt överklagande tänker man vänta på. Oavsett allt annat – de verkar smått hysteriska. Vilket kanske är bra; då gör man lättare misstag.

Vågar vi hoppas på en överraskande hovrättsdom i Pirate Bay-målet? Knappast. – Å andra sidan kan någon som är det minsta insatt i frågorna tro att en ny copyrightlagstiftning kan undvikas, vare sig man vill eller ej? Frågan är nog bara när och hur slutstriden ska inträffa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: