Konsten att förvilla…

… ger ”tolv intellektuella” ett exempel på i en artikel på DN Opinion för en vecka sedan. Huruvida artikeln är ett direkt initiativ från Förbundet Humanisterna framgår inte men ett flertal hänvisningar i texten verkar inspirerade av detta förbund. Några av undertecknarna hör också dit.

I ingressen sägs bl a ”Också i Sverige kränks mänskliga rättigheter med hänvisning till religion”, vilket utvecklas i texten. Mot detta finns inte mycket att invända och få personer i Sverige skulle väl hävda något annat. Just därför blir jag misstänksam. Varför slår man in öppna dörrar? Låt oss titta lite närmare på texten.

Den ateistiska uppfattningen finns där, helt i linje med FH alltså. Vore det ”bara” mänskliga rättigheter man ville försvara så behövdes inte det såvida man inte tror att gott och ont hänger samman med icke-religiös och religiös. Vilket ju är precis vad FH (felaktigt) hävdar.

Vidare sägs ”Nyligen antog FN en resolution som fördömer kritik av religioner.” Tyvärr finns ingen referens – dåligt speciellt för dem som utger sig för att vara intellektuella – men efter lite sökning på FN:s webplats gissar jag att det kan vara resolutionerna A/RES/63/181 och eller A/RES/63/174 som avses. Så här sägs det bl a i den förstnämnda (s 3): [The Genaral Assembly,]…Condemns all forms of intolerance and of discrimination based on religion or belief, as well as violations of freedom of thought, conscience and religion or belief;

Man fördömer alltså intolerance mm, inte kritik vilket är något helt annat. Det ena har med förtryck att göra det andra med yttrandefrihet. – Ordet critisism och liknande finns inte i dokumentet. – Att det förekommer förtryck i religionens namn ursäktar inte förtryck i andra riktningen.

Under sökandet råkade jag också hitta ett uttalande från generalförsamlingen, rubricerat Religion can never justify terrorism or killing of innocents, General Assembly declares.

Så varför hänvisar ni till FN? Har ni ens tittat på originaldokumenten? I dessa dagar är detta väldigt enkelt åtminstone så länge Internet är fritt. Vem som helst kan kolla vad, i detta fall, FN verkligen har sagt. Inom parentes sagt, ett fritt Internet försvårar propaganda – åt alla håll. Kan vara värt att påminna om i dessa dagar.

Som sagt jag vet inte om FH direkt ligger bakom artikeln men mycket tyder på det, därav min rubrik. Och i så fall är ju syftet med artikeln uppenbart – ett led i propagandan mot religionen. – Om så inte är fallet undrar jag som sagt varför man slår in öppna dörrar.

Bland undertecknarna återfinns ett flertal anhängare till FH samt tämligen välkända personer från olika områden. Men intellektuella? Ja några kanske. Härmed inte sagt att de andra är ointellektuella i någon allmänt nedsättande bemärkelse men benämningen ”intellektuell” tycker jag ändå bör förbehållas personer med ett vetenskapligt sätt att tänka som de seriösa ateisterna Hedenius och Russell.

Opuset avslutas så här: Humanismen utgår från att godhet kommer inifrån, inte uppifrån. Det är dags att jämna ut oddsen. – Syftar ”humanism” här på humanism eller på Förbundet Humanisterna? – Bortsett från det håller jag med. Visst kommer godhet inifrån. Det gör även ondska och dumhet. Men inspirationen kan ju komma ”uppifrån”. Eller ”nedifrån”. Om man nu tror på sådant, hehe…  🙂

Annonser

3 Responses to Konsten att förvilla…

  1. zaxanmim skriver:

    XyAsSW eybmxaaaxjxb, [url=http://erlsaqciokcl.com/]erlsaqciokcl[/url], [link=http://jhtluupyfyho.com/]jhtluupyfyho[/link], http://gwtsbevphjsx.com/

  2. buy_vigrxplus skriver:

    The best information i have found exactly here. Keep going Thank you

  3. LnddMiles skriver:

    Great post! I’ll subscribe right now wth my feedreader software!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: