Omläsning – Stiftelseserien

Varför läser man om böcker – jag menar nu fiktion, facklitteratur är mera självklart? Det finns det säkert mer än ett svar på.

För min del handlar det om att för en stund befinna sig i en annan omgivning, som man trivs i. Men det kan också vara en skrämmande omgivning; då kan upplevelsen ligga i att se den utifrån och inte vara i någon verklig fara. Man kan ju också inspireras inte minst av Science fiction mm – tänk om i alla fall det vore möjligt… . Och då tänker jag inte i första hand på rymdresor utan kanske på utopier och annat som kan ge hopp.

Isaac Asimovs berömda stiftelseserie innehåller visserligen rymdresor, över hela Vintergatan t o m, men i det väsentliga är den en berättelse om ett imperiums uppgång, fall och återuppståndelse.

De sju böckerna skrevs inte i ordning. Del 3, 4, 5 – som ofta tillsammans kallas för stiftelsetrilogin – skrevs från början i tidskriftsformat och gavs ut som tre volymer i början av 1950-talet; de finns även som en sammanslagen volym. De övriga fyra, som faktiskt omfattar betydligt fler sidor, utgavs på 1980- och 1990-talen i ordningen 6, 7, 1, 2. Den sistnämnda blev dessutom Asimovs sista bok. En fortsättning efter del 7 skulle inte vara otänkbar även om den innehåller en sorts avslutning men detta förhindrades om inte annat av Asimovs frånfälle år 1992.

Handlingen bygger på att matematikern Hari Seldon konstruerar en teori, psykohistoria, som ska kunna användas för att göra statistiska förutsägelser om stora folkgruppers beteende. Tillämpad på Vintergatsimperiet ger den en nästan säker förutsägelse om dettas sönderfall men också en hjälp att bygga upp ett nytt imperium. I del 6 och 7 dyker Gaia upp och när berättelsen slutar är Vintergatan på väg att bli en organism! Del 7 kopplar på ett förbluffande sätt ihop hela historien, speciellt om man betänker att böckerna skrevs i ”fel” ordning. Mer än så säger jag inte med tanke på dem som ev läser detta men (ännu) inte har läst Stiftelsenserien.

I del 2 finns ett par detaljer som nästan kunde handlat om våra dagars mediadebatt. De som bestämmer i Vintergatsbiblioteket överväger att av ekonomiska skäl dra ner på utlåningen och styra vad som ska lånas ut…

Naturligtvis kan det inte undvikas att de först skrivna delarna (trilogin) har en del anakronistiska detaljer. De skrevs innan datorerna spreds i samhället. Men det kan man överse med.

Ytterligare ett tiotal av Asimovs böcker kan anses ha en anknytning till Stiftelseserien och två av dem, Nemesis resp Tidens död, kan ses som prolog och epilog till imperietexterna.

Själv är jag mindre road av de mellanliggande robotböckerna mm men de nio nämnda läser jag om emellanåt. De sju bildar ju en sammanhållen historia medan prolog- och epilogböckerna är fascinerande oberoende av övriga böcker.

Alla böckerna finns utgivna på svenska, även i pocket, men är inte alltid helt lätta att få tag på. Trilogin i ett band är tillfälligt slut hos Bokus och Adlibris men lär väl komma in igen. Inget hindrar att man börjar med den.

Böckerna i ordning efter hur händelserna utspelas:

Nemesis

Preludium till stiftelsen

Hari Seldon och stiftelsen

Stiftelsen

Stiftelsen och imperiet

Den segrande stiftelsen

Stiftelsen och tiden

Stiftelsen och jorden

Tidens död

asimovprolog

asimov1 asimov2

asimov3 asimov4 asimov5

asimov6 asimov7

asimovepilog

Samt, i ett band:

Stiftelsetrilogin

asimovtril

Annonser

3 Responses to Omläsning – Stiftelseserien

 1. Lucas skriver:

  kan man läsa Hari Seldon och stiftelsen först?

  • Bengt Månsson skriver:

   Det kan man och då får ju dessutom allt i rätt ordning. Men kanske den ursprungliga trilogin då i viss mån kommer att verka för ”enkel” eftersom Hari Seldon och stiftelsen är så mycker mer detaljerad vad gäller psykohistorien.

 2. Lucas skriver:

  tack för svaret! för övrigt en jättebra sida 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: