Historiens vingslag

Idag är det precis 70 år sedan det nazistiska Tysklands anfall på Polen, den tändande gnistan till andra världskriget. Att detta uppmärksammas, inte minst i Polen, är naturligt och önskvärt. Vi får inte glömma historien. Lite egendomliga är de tendenser som tycks finnas att göra dagspolitik av minnesdagen, Putins artikel om Molotov-Ribentrop-pakten exempelvis eller att USA inte skickar vare sig president eller utrikesminister till högtidligherna. Man kan fråga sig varför; ingen av dagens makthavare är ju ansvariga för dåtidens händelser.

Samma dag, 1 september 1939, är det nummer av Physical Review daterat, som innehåller en sedermera berömd artikel om gravitationskollaps, författad av Oppenheimer och Snyder. Den kommer ”nästan” fram till begreppet svart hål men uppmärksammades inte förrän långt senare då dessa objekt började tas på allvar.

Det var samma Oppenheimer som senare ledde arbetet att tillverka en atombomb i det s k Manhattanprojektet. Och som om det inte vore nog med sammanträffanden innehåll nämnda nummer av Phys Rev även en artikel av Bohr och Wheeler om kärnfission, alltså den process som utnyttjades i de första atombomberna (till skillnad från vätebomberna) och även i den fredliga kärnenergin.

Det brukar anses att atombomben satte stopp för andra världskriget genom att Japan tvingades till kapitulation. Detta kan säkert diskuteras men jag är inte historiker. Men anledningen till att bomben tillverkades var hur som helst inte detta utan rädslan för att Tyskland skulle hinna före; kärnklyvningen hade ju upptäckts i Tyskland. Senare har det visat sig att man inte hade kommit så långt. Det lär t o m vara så att Hitler bromsade eftersom han inte tyckte om ”judisk fysik”. Tala om att sätta krokben för sig själv – vilket vi ju i så fall får vara glada för.

Och det det var alltså inte Einstein som uppfann atombomben. Det berömda sambandet E = mc² har föga med saken att göra.

Annonser

2 Responses to Historiens vingslag

  1. jomabivi89 skriver:

    Vilka sammanträffanden! Ser man på, detta var trevlig läsning 🙂

  2. […] med ett inspirerande inlägg vad gäller sammanträffanden hos Bengts funderingar. Postat i Co-op. Etiketter Co-op. Lämna en kommentar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: