Den 26 september 1905…

… publicerade tidskriften Annalen der Physik en artikel med titeln Zur Elektrodynamik bewegter Körper, skriven av den då tämligen okände Albert Einstein. Den utgör tillsammans med en följande artikel i samma tidskrift, Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhängig?, det väsentliga av vad vi nu kallar för den speciella relativitetsteorin. Den andra artikeln innehåller den första (approximativa) härledningen av sambandet  E = mc². Fortsättning följde i ett stort antal publikationer och inom några år var Einstein känd och berömd bland fysikerna. Hans berömmelse bland allmänheten dröjde dock till 1919.

Einstein fick 1922 års nobelpris för sin teori för den fotoelektriska effekten, även den från 1905. Detta var naturligtvis välförtjänt men ändå är det anmärkningsvärt att han inte fick priset för relativitetsteorin, som tydligen inte vetenskapsakademins ledamöter förstod!

Alla Einsteins publikationer i Annalen der Physik, inklusive de ovannämnda, finns för gratis (och helt laglig) nedladdning på nätet. De är skrivna på tyska men en del finns översatta till engelska i The Principle of Relativity:

26b

Einsteins publikationer från 1905 till 1915 och därmed också en översikt över relativitetsteorins framväxt finns beskrivna i The Einstein Decade (1905-1915):

26a

Dessa båda böcker kan köpas antikvariskt, exempelvis från AbeBooks.

För den som vill ta del av de fullständiga originalartiklarna under dessa år går de att få tag i på universitetsbibliotek. I de flesta fall får man dock vara beredd att läsa dem på tyska; bara de mest avgörande finns översatta. Å andra sidan får man då Einsteins egna ord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: