Nobelpriset i fysik 2009

Årets pris verkar väl mer belöna uppfinningar än upptäckter inom fysiken. Men i Nobels testamente sägs ju att prisen ska gå till dem som har gjort den största nyttan osv, så med tanke på det är inget att invända. Priset belönar forskning som ligger bakom kommunikation mha fiberoptik och digitalkameran. Den som läser detta utnyttjar förmodligen fiberoptik för att nämna ett exempel.

Å andra sidan hade jag som teoretiker med intresse för fundamentala frågor hoppats att Aspect (flera gånger tippad) skulle få priset för den experimentella bekräftelsen på ”quantum entanglement” (känner inte till något vedertaget svenskt uttryckt). Detta är ett fenomen som Einstein, Podolsky och Rosen behandlade i ett berömt arbete redan 1935. Deras avsikt var att påvisa kvantmekanikens orimlighet. I stället visade Aspects experiment att effekten finns. Effekten är numera – till skillnad från 1935 – välkänd för alla som har studerat kvantmekanik. Så Aspects resultat var väntat men ändå anmärkningsvärt. Visserligen är ”entanglement” fundamentalt i kvantmekaniken men att ”se” fenomenet i stor skala, inte bara på atomnivå, är ändå intressant och en grundlig vederläggning av EPR:s uppfattning samtidigt som det bekräftar deras beräkning! – Einstein, som ju aldrig blev övertygad om den gängse tolkningen av kvantmekaniken, får ursäkta så länge. ”Entanglement”-fenomenet som sådant lär vi inte komma förbi men det Einstein främst vände sig mot var indeterminismen och den kan man fortfarande betvivla – med lite god vilja.  🙂

För övrigt anser jag att ekonomipriset bör plockas bort från Nobelprisutdelningen. Något sådant pris nämns inte i Nobels testamente och belöningen kommer ju heller inte från avkastningen av Nobels förmögenhet. Frasen ”till Alfred Nobels minne” hindrar inte att någon tycks delta i fel tillställning. Som att dyka upp på en privat fest man inte är bjuden till. – Att detta pris ofta har en politisk anstrykning samtidigt som det tycks göra något slags anspråk på vetenskaplighet är iofs en annan sak men gör inte tilltaget trevligare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: